Wissen ist Nacht!

Am Freitag, den 29.09.2017 findet in den Städten Eckernförde, Plön, Preetz und Rendsburg sowie im CITTI-PARK in Kiel die zweite Nacht der Wissenschaft KielRegion statt. Experimente zum Mitmachen, Laborführungen, Workshops, Ausstellungen, künstlerische Aktionen und bunte Vorträge über aktuelle Forschung, kurzum: Wissenschaft zum Anfassen. Das alles gibt es bei der diesjährigen Nacht der Wissenschaft zu erleben – von 15 Uhr bis 24 Uhr steht der Spaß am Lernen und Forschen im Mittelpunkt.

Muthesius Kunsthochschule zeichnet ausländische Studentin mit DAAD-Preis aus

ShyanSiow DAAD Preis

Der DAAD-Preis für ausländische Studierende mit herausragenden Studienleistungen und besonderem Engagement, dotiert mit 1000 Euro, geht in diesem Jahr an Yik Shyan Siow (37) aus Kuala Lumpur (Malaysia). Frau Siow absolviert ein Masterstudium Kommunikationsdesign im Schwerpunkt Illustration an der Muthesius Kunsthochschule in Kiel und schließt ihr Studium mit dem Master of Arts im Sommersemester 2017 ab.

Ihre Semesterarbeit „Wahrscheinlich war es anders“, die Illustration einer Geschichte von Clemens Böckmann, präsentierte sie am Samstag, den 22.07. im Kesselhaus der Hochschule.

Frau Siow studierte chinesische Linguistik und Literatur an der Zhejiang Universität. Der Preis wird ihr auch für ihren besonderen interkulturellen Einsatz verliehen. Sie freut sich, nun mit dem Preisgeld ihre Heimat und ihre Familie besuchen zu können und weiter freiberuflich als Illustratorin arbeiten zu können. (...)

Jahresausstellung 2017

Eröffnung: 20.07.2017 um 17:00 Uhr, Dauer: 21. – 22.07.2017, Legienstraße 35 und Knooper Weg 75, Kiel Eintritt frei! Traditionell zum Ende des Sommersemesters öffnet die (...)

Reihe Sprachkunst: Roman Ehrlich

Zur letzten Sprachkunst-Lesung im Sommersemester ist Roman Ehrlich (Foto: Heike Steinweg) eingeladen. Der Autor liest aus „Die fürchterlichen Tage des schrecklichen Grauens“ am Dienstag, 11. Juli 2017 um 20.00 Uhr im Kesselhaus der Muthesius Kunsthochschule.

In Focus

The main goal of the Muthesius University in Kiel is to promote art, design and spatial strategies via research and development projects as a focal point for work and intellectual debates. As the only art university in the State of Schleswig-Holstein, the Muthesius is not only a place to develop culturally relevant biographies but with its project studies also a place of particular experimentation and realisation.
 To a certain extent, the profile of the Master’s programme represents study courses and development possibilities for students unique in the Federal Republic of Germany.

“At the centre of the Muthesius University’s focus is art and design, the creative and productive. Around this centre there revolves the fundamental relationship between theory and practice. This reciprocal relationship is a permanent process, a circular movement around the centre held by art and design. It needs free space to move. Thus, the firt condition for art and design at our university is freedom! To study at the Muthesius is the desire to use this freedom to mature into an equally creative and productive personality. In this way, we can provide our students with personal biographies”, promises President Dr. Arne Zerbst.

Around 580 study places are currently spread across the study courses in Fine Arts, Fine Arts for Secondary School Teachers, Spatial Strategies, Communication Design and Industrial Design.

RESEARCH AND PROJECTS

Training and education at the Muthesius are project-oriented. Students are encourage early to gain experience with real clients. The Project Office, the Publication Office and the Centre for Media are interdisciplinary departments which help students to complete their projects successfully.
By particpating in the excellence clusters the Muthesius University is one of the internationally visible and competitive research institutes contributing to the sustainability of research in Germany. Numerous cooperation partners at local, national and international level appreciate the Muthesius University’s interdisciplinary structure and the personal atmosphere of the class sizes of a maximum to 20 students – an excellent basis for discourse leading to innovation.

INTERNATIONALITY

Each term, students and lecturers discuss national and international positions in art and design within the framework of interdisciplinary workshop weeks and internally organised, public symposia. International lecturers are always a part of these required courses. Young people from over 30 countries around the world come together in Kiel to study art and design. They make up 14 per cent of the student body, with an increasing tendency. This puts the Muthesius University above the national average.

WEBLOGS OF THE FIELDS OF STUDY (In German)

In order to make the variety of the Muthesius University more informative, in addition to the »official« information pages (the coloured half of the website) there are over 30 weblogs (the white half of this website) updated by the individual study courses/departments themselves (in German only).

Library (Catalogue and Opening Times)

Academic Year 2014/15:

Winter term: 20th October 2014 to 15th February 2015 (period: 1.10.2014- 31.3.2015)
No courses between 22nd December 2014 and 6th January 2015
Summer term: 6th April 2015 to 26th July 2015 (period: 01.04.2015 to 30.09.2015)

Academic Year 2015/16:
Winter term: 19th October 2015 to 17th February 2016
(No courses between 21st December 2015 and 6th January 2016)
Summer term 2016:
4th April to 24th July 2016