Muthesius Design in Dubai

Angehende Industriedesigner der Muthesius Kunsthochschule nehmen vom 12. – 16. November 2019 erstmalig an der Global Grad Show in Dubai teil. Unter 1000 Bewerbern aus 45 Ländern setzen sich nach einem intensiven Auswahlprozess drei Muthesius Projekte durch, die aufgrund ihrer sozialen Innovationskraft oder der Relevanz für nachhaltig orientierte Zukunftsmärkte herausstachen. Eingeladen wurden Andrea Alvarez Botero mit „Breaze“, Gabriel Müller mit „Cevec“ und das Team Simeon Ortmüller, Tobias Gehrke, Vincent Steinhart-Besser, Yigang Shen und Jingyue Chen mit „CAPTin Kiel“. Sie werden ihre Konzepte auf der Dubai Design Week im November persönlich vorstellen.

Jonathan Meese an der Muthesius Kunsthochschule

Jonathan Meese

Die Studierenden erlebten am 6. November im Kesselhaus der Hochschule den fulminanten Auftritt von Jonathan Meese. Der Künstler kam auf Einladung von Prof.in Dr. Almut Linde
(Interdisziplinäre künstlerische Praxis) an die Muthesius Kunsthochschule nach Kiel.
Vertreten in zahlreichen Ausstellungen und Biennalen ist er zweifelsohne einer der bedeutendsten Künstler der Gegenwart, vertreten in zahlreichen Ausstellungen und Biennalen der zeitgenössischen Kunst.
Die Studierenden erlebten, was es bedeutet, sich der Propagierung der existentiellen Bedeutung von Kunst zu verschreiben. Indem Jonathan Meese eine „Diktatur der Kunst“ fordert und sich gleichzeitig als „Ameise der Kunst“ bezeichnet, ist er eine der schillerndsten Persönlichkeiten der Gegenwartskunst. Dass dieser Anspruch durchaus ernst, aber in keinster Weise humorlos ist, (...)

Erneuter Erfolg beim Mia Seeger Preis 2019

Beim Mia Seeger Preis 2019, der maßgeblich die gesellschaftliche Verantwortung in den Vordergrund stellt, wurden zwei Master-Studierende des Medical Design ausgezeichnet. David Rieche erhielt einen der beiden mit jeweils 3000 Euro dotierten Hauptpreise für das Projekt „Dolosal“, ein nicht-invasives Tool für Menschen mit Borderline-Störung. Merle-Christin Leuschner wurde eine Anerkennung für ihr Projekt „Food Safety Station: Lebensmittel-Prüf- und Verkaufssystem“ zugesprochen.
Diese Auszeichnungen schreiben den bemerkenswerten, langjährigen Erfolg Studierender der Muthesius Kunsthochschule im Wettbewerb um den Mia Seeger Preis fort.
Die Jury vergab aus 52 Einreichungen von 23 Hochschulen zwei Hauptpreise sowie vier Anerkennungen.

Björk – Sound and Vision

Sarah Wehrlin, Julia C. Ahrend, 2019

Nunak – ein multimediales Ausstellungskonzept

Daniel Schaber, 2019

The Evolution of the Planetarium

Jade Deazle, 2019

In Focus

The main goal of the Muthesius University in Kiel is to promote art, design and spatial strategies via research and development projects as a focal point for work and intellectual debates. As the only art university in the State of Schleswig-Holstein, the Muthesius is not only a place to develop culturally relevant biographies but with its project studies also a place of particular experimentation and realisation.
 To a certain extent, the profile of the Master’s programme represents study courses and development possibilities for students unique in the Federal Republic of Germany.

“At the centre of the Muthesius University’s focus is art and design, the creative and productive. Around this centre there revolves the fundamental relationship between theory and practice. This reciprocal relationship is a permanent process, a circular movement around the centre held by art and design. It needs free space to move. Thus, the firt condition for art and design at our university is freedom! To study at the Muthesius is the desire to use this freedom to mature into an equally creative and productive personality. In this way, we can provide our students with personal biographies”, promises President Dr. Arne Zerbst.

Around 580 study places are currently spread across the study courses in Fine Arts, Fine Arts for Secondary School Teachers, Spatial Strategies, Communication Design and Industrial Design.

RESEARCH AND PROJECTS

Training and education at the Muthesius are project-oriented. Students are encourage early to gain experience with real clients. The Project Office, the Publication Office and the Centre for Media are interdisciplinary departments which help students to complete their projects successfully.
By particpating in the excellence clusters the Muthesius University is one of the internationally visible and competitive research institutes contributing to the sustainability of research in Germany. Numerous cooperation partners at local, national and international level appreciate the Muthesius University’s interdisciplinary structure and the personal atmosphere of the class sizes of a maximum to 20 students – an excellent basis for discourse leading to innovation.

INTERNATIONALITY

Each term, students and lecturers discuss national and international positions in art and design within the framework of interdisciplinary workshop weeks and internally organised, public symposia. International lecturers are always a part of these required courses. Young people from over 30 countries around the world come together in Kiel to study art and design. They make up 14 per cent of the student body, with an increasing tendency. This puts the Muthesius University above the national average.

WEBLOGS OF THE FIELDS OF STUDY (In German)

In order to make the variety of the Muthesius University more informative, in addition to the »official« information pages (the coloured half of the website) there are over 30 weblogs (the white half of this website) updated by the individual study courses/departments themselves (in German only).

Library (Catalogue and Opening Times)

Winter Semester 2019/20
Start of Semester: 01.10.19